Видове изпичане

Изпичане на материала при произвъдство на бъчви - Руми МНД

Леко изпичане (L)

Този вид изпичане носи плодовите аромати от повърхността на дървесината По време на осъществяването му намалява ваниловия компонент и започват да се развиват пресни плодови аромати.

Този вид изпичане е подходащ за бели вина и предимно Шардоне.

Средно изпичане (M)

При този вид изпичане плодът е с господстващо положение; при него се изразяват много силни ароматни .МТ е комплекс,от подходящо загряване и извличане на различните аромати на дървото, като краен резултат се получава последователност от аромати на сладък вкус дъб и комплекс препечени нотки на подправки, карамел, ванилия, и шоколад.

Подходящ за повечето червени вина, който не изискват значителен принос на танин и имат балансирано взаимодействие на аромати и грозде.

Средно изпичане + (M+)

MТ+ изпичане придава на виното плътен и наситен аромат, чрез по дълбочинно изпичане се постига по наситен вкус на ванилия, шоколад, мока и подправки като се игнорира в по-голяма степен въздействието на танини.

Подходящо за по-плътни и ароматизирани вина,в който се усеща нотка на балансираното влияние на дъба.

Силно изпичане (H)

НТ изпичане е процес при който приносът на танините в структурата на виното е минимален. Това е продължителен процес при който ароматите преобладават и взаймодействат с нюанси от опушване , като се намаляват и сладките вкусове. Този вид е най-добър за пълното въздействие на сложни аромати.

Препоръчва се за вина, които изразяват характера на плодове от региона, в който се произвеждат. Походящ за по-продължително отлежаване на вина.